Lunalia 2025 – vooruitblik naar zoete dromen
07.01.2025
Sinds 2018 verkent Festival van Vlaanderen Mechelen onder de naam LUNALIA het universum van de tijdloze muziek. Van 26 april tot en met 11 mei 2025 gebeurt dit onder het motto “Zoete dromen”.
“Wie dromen wil verwezenlijken, moet bijzonder wakker zijn en dieper
dromen dan anderen.”
zo schreef tuinier-filosoof Karl Foerster.
Lunalia zet volop in op dit diepe dromen. Op droomtijd, tijdloze dialogen en kruipende tijd. Met bijzondere projecten als Nenia, Eternity in an Hour of Les amours de madame Tchabaï. Alsook met componisten als Franz Schubert, Antonio Vivaldi of Sébastien Le Camus die de verschillende facetten van de nacht, het rijk der dromen, tot klinken brengen. Lunalia kleurt in 2025 extra Mechels aangezien het ensemble in residentie dan Zefiro Torna wordt. Dit muziekcollectief staat sinds zijn oprichting in 1996 bekend om zijn vernieuwende concepten. De perfecte match dus voor de droomeditie van LUNALIA.
Trouw aan zijn DNA, verkent het festival uiteenlopende stijlen, genres, en vormen. Naast concerten, intieme recitals en een circusvoorstelling staan jazzvoorstellingen en muzikale journalistiek op de agenda. Zoete dromen worden gebracht door Zefiro Torna, Revue Blanche, Ian Bostridge, Eric Whitacre, Susanna, Continuum Ensemble, Resonate Productions, Vlaams Radiokoor, Kris Defoort, Het Collectief, Lore Binon, a nocte temporis, George De Decker, I SOLISTI, Charlotte Wajnberg, House of Wu Fei, Bryggen Bruges Strings en vele anderen.
Uitgelicht
MILLENNIAL HISTORY, muzikale journalistiek
De Nederlandse harpiste Andrea Voets verbindt journalistiek met muziek met als doel emotionele blinde vlekken in de samenleving te analyseren. Haar onderzoek kadert in de focus rond muzikale journalistiek tijdens Lunalia van 2022 tot
2027. Andrea Voets is daartoe associate artist van het festival. De in Brugge geboren Andrea Voets is gediplomeerd harpiste en filosofe, vloeiend in zes talen, waaronder Farsi en Nieuw-Grieks. Ze is oprichter van de stichting Resonate Productions. Deze stichting maakt musical journalism: performances en podcasts waarin diepgravende sociale journalistiek wordt gecombineerd met vele lagen originele muziek. Het doel is: betekenisvolle gesprekken starten over emotionele blinde vlekken in de samenleving en uitwegen bieden uit de problemen die ze veroorzaken. Voorbeelden zijn Millennial History (best of human interest radio ‘22, Association for International Broadcasters), While We Live (beste klassieke muziek 2020, NRC) en Wings & Roots. Artistiek leider Andrea Voets doet op dit moment wereldwijd onderzoek naar de vraag how to feel safe, dankzij de selectieve FastForward-beurs van het Nederlandse Fonds Podiumkunsten.
Op 1 mei brengt Andrea Voets de nieuwste versie van het project Millennial History in de Predikherenkerk. Dit project focust op de outcasts, op iedereen die op één of andere manier verstoten werd uit de maatschappij. De musici scheppen via
muziek, gesprekken en fragmenten van de podcast Millennial History een veilige zone waarin opnieuw vertrouwen kan worden opgebouwd.