over

De toonbank is een platform om concerten met nieuwe muziek zichtbaarder te maken en van extra context te voorzien. Via de toonbank worden concerten in Vlaanderen met nieuwe muziek samengebracht in één overzichtelijke kalender. Daarnaast verschijnen er regelmatig artikels die extra verdieping bieden.

MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] staat in voor de uitwerking, het beheer en het onderhoud van de toonbank. We leveren zelf ook een inhoudelijke bijdrage. Kunstenpunt ondersteunt het project met raad en daad.
De toonbank steunt op een intense samenwerking met een brede waaier aan culturele spelers in Vlaanderen en Brussel. De concertkalender wordt samengesteld op basis van de UiTdatabank. De inhoudelijke bijdragen zijn afkomstig van de betrokken partners en MATRIX.

Interesse in de toonbank of tips voor concerten met nieuwe muziek? Stuur ons dan een mailtje of ontdek verderop op deze pagina hoe je zelf iets in de toonbank kan leggen.

De toonbank is een work-in-progress. Vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer ons gerust!

De toonbank is slechts mogelijk dankzij de samenwerking tussen vele partners. Hieronder stellen we deze graag aan u voor:

WALPURGIS

WALPURGIS is een werkplaats voor muziektheater. Wij creëren, stimuleren en presenteren hedendaags muziektheater dat verwondert, de verbeelding prikkelt, ontroert en tot nadenken stemt. Wij gaan op zoek naar de muzikale kracht van het theater en de theatrale kracht van de muziek.

Gedreven door een grote nieuwsgierigheid naar het onbekende en dus voortdurend ‘lerende en ontdekkende’, leggen we verbindingen tussen verschillende artistieke en niet-artistieke werelden en praktijken enerzijds en verschillende generaties en publieksgroepen anderzijds. We doen dit over de landsgrenzen heen.

Wilde Westen – Festival Kortrijk

Festival Kortrijk, georganiseerd door Wilde Westen vzw, zoekt een evenwicht tussen klassiek en hedendaags en reikt hierbij de hand naar andere muziekgenres. Ongeziene, unieke formats en voorstellingen krijgen een prominente plek binnen de programmatie, net als de beleving van de bezoeker.

SPECTRA

SPECTRA, curious for new music. Een vaste kern van musici stelt sinds 1993 een opmerkelijke muzikale coherentie en een unieke, geraffineerde sound ten dienste van nieuwe muziek. Dirigent Filip Rathé en violist Pieter Jansen nemen samen de artistieke leiding op zich.

Nadar Ensemble

Het Belgische Nadar Ensemble dankt zijn naam aan het pseudoniem van GaspardFélix Tournachon (1820-1910), wiens multidisciplinaire en transmediale visie op kunst het ensemble deelt. Als ‘digital natives’ zet Nadar sinds zijn oprichting in 2006 in op hedendaagse muziek, film, performance, theater, installatiekunst en combinaties van al deze kunsttakken, zonder zich ooit te laten begrenzen door deze of andere categorieën. In zijn artistieke keuzes gaat het ensemble geen uitdagingen uit de weg, met technische én muzikale hoogstandjes als Hide to Show van Michael Beil en eerder dit seizoen het grootse Papillon and the Dancing Cranes van Natacha Diels. Nadar creëerde al werk van Johannes Kreidler, Michael Maierhof, Stefan Prins, Daan Janssens en Simon Steen-Andersen.

Muziekcentrum De Bijloke

Muziekcentrum De Bijloke Gent presenteert klassiek, nieuwe muziek, jazz en familie in de oudste concertzaal ter wereld. Voor hedendaagse muziek is De Bijloke toonaangevend, met per seizoen zo’n vijftien spraakmakende producties, een reeks rond een iconische componist en verschillende festivals, waaronder het multidisciplinaire Ear To The Ground Festival. Gevestigde artiesten of te ontdekken talent, hedendaags repertoire of noten vers van de schrijftafel, op bijzondere locaties in Gent of in de oudste concertzaal ter wereld met perfecte akoestiek: we bieden het allemaal. En met de All You Can Hear-pas geniet je als nieuwemuziekfan bovendien extra voordelig. Welkom!

Musica Impulscentrum

Musica Impulscentrum inspireert tot een bewuste en avontuurlijke omgang met klank en muziek. Via partnerprojecten, ontwikkeling en educatie streven we naar een kwaliteitsvolle kunstbeleving voor iedereen, ongeacht leeftijd, culturele of sociale achtergrond.

Doe-en-denktank – Musica vergaart inzichten uit boven- en onderstromen in muziek en klankkunst. Vanuit artistiek en wetenschappelijk onderzoek ontwikkelen we innovatieve omgevingen voor participatie, creatie en educatie. Deze ondersteunen we met een kwaliteitsvolle omkadering.

Pionier en Toekomstmaker – Musica opent nieuwe wegen naar de toekomst. We experimenteren met ideeën en ontwikkelingen die kunst en maatschappij kunnen transformeren. Die vertalen we naar concrete projecten met lokale én internationale weerklank.

Bruggenbouwer – Het netwerk rond Musica groeit en beweegt voortdurend. We ontmoeten steeds nieuwe creatieve geesten uit allerlei doelgroepen, genres en sectoren, jong en oud, doeners en denkers. Met klank en muziek smeden we banden tussen mensen onderling, tussen mens en natuur, tussen mens en technologie.

Klarafestival

Festival van Vlaanderen Internationaal Brussel-Europa is een van de acht festivalorganisaties binnen het samenwerkingsverband Festival van Vlaanderen. Gevestigd in Brussel, de hoofdstad van België, richt deze organisatie zich ook op de internationale en Europese context.

Sinds 2004 is Festival van Vlaanderen Brussel de organisator van Klarafestival, Belgiës grootste festival voor klassieke muziek. In de zomer van 2021 wordt voor het eerst het Walden Festival georganiseerd, een avontuurlijk zomerfestival voor jong en oud.

I SOLISTI

I SOLISTI is een ensemble en muziekproductiehuis met internationale erkenning dat 250 jaar blazers|r|evolutie valideert en vernieuwt via avontuurlijke producties en talentontwikkeling.

Ictus

Ictus is een Brussels ensemble voor hedendaagse muziek. Opgericht in 1994 als live-band voor het dansgezelschap Rosas in een tijd waarin ensembles zich als mini-orkesten met virtuoze solisten profileerden, komt Ictus vandaag op als een collectief van creatieve muzikanten die zich toeleggen op experimentele muziek in de breedste zin van het woord: geschreven muziek, geluidskunst, improvisatie en elektronica. Ictus is een door artiesten gestuurde structuur bestaand uit een 30-tal mensen verspreid over drie generaties. Ictus is een vaste partner geworden van talrijke curatoren, choreografen en grootschalige gezelschappen zoals Brussels Philharmonic en Collegium Vocale Gent en ontwikkelt zijn eigen projecten in verschillende formats – van intiem tot monumentaal. Ictus heeft een eigen Youtube-kanaal en een rijk gedocumenteerd webarchief, ictus.be, met bijna 300 projecten. Ictus leidt een masterprogramma aan de School of Arts van Gent.

Het Collectief

Het Collectief is een kamermuziekensemble dat in 1998 in Brussel werd opgericht. Door consequent met een vaste kern van vijf muzikanten te werken bouwde de groep een intrigerende eigen sound op, gekenmerkt door een heterogene mix van blazers, strijkers en piano.

In zijn repertoire keert Het Collectief terug naar de roots van het modernisme: de Tweede Weense School. Vanuit deze solide basis worden zowel de grote twintigste-eeuwse composities als de allernieuwste experimentele stromingen verkend. Daarenboven maakt de groep furore met spraakmakende cross-overs tussen het hedendaagse en het traditionele repertoire en met adaptaties van historische muziek.

Naast de vele concerten in België is Het Collectief ook internationaal aanwezig in Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Malta, Cyprus, Litouwen, Letland, Oekraïne, Polen en in Zuid-Amerika (Peru en Brazilië) en in Azië (Hong Kong).

HERMESensemble

HERMESensemble opereert in de grensgebieden van hedendaagse muziek en kunst. De kernmusici van het collectief creëren eigentijdse artistieke verhalen in nauwe samenwerking met gastkunstenaars en een divers publiek.

HERMESensemble realiseert kruisbestuivingen met oude muziek, jazz, pop-, niet-westerse muziek en elektronische kunst. De producties overstijgen de traditionele concertvorm door de synergiën met theater, dans, beeldende kunsten, video, film en multimedia.

Experiment en ontmoeting vormen de uitgangspunten van elke productie. HERMESensemble biedt scheppend en uitvoerend jong talent de gelegenheid en de ruimte om in co-creatie de grenzen van de muziekkunst te verleggen.

HERMESensemble werd in 2000 opgericht door Koen Kessels en opereert vanuit de eigen studio in Wijnegem. Het gezelschap is jaarlijks te volgen op de grote Belgische podia en festivals, in concertzalen in heel Europa en op de internationale festivals.

Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen

Het Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen ontstond in 1969 uit een reeks orgel- en beiaardconcerten. Anno 2024 kunnen we spreken van het klassiek muziekfeest dat een breed publiek, van volslagen leken tot doorwinterde melomanen, wil verwennen met live klassieke muziek van hoogstaand niveau, met de nadruk op vocale en religieuze muziek. In het voorjaar zet de organisatie in op de stad Mechelen en vocale muziek met het festival LUNALIA, in het najaar verhuist de focus naar regio Kempen voor MUSICA DIVINA of hemelse muziek in abdijen, kerken en begijnhoven.

Festival 20·21

Het Leuvense Festival 20·21 focust op de bijzonder diverse en rijke klassieke muziek uit de 20ste en 21ste eeuw. Jaarlijks zijn er een twintigtal concerten. De helft daarvan presenteert standaardwerken en nieuwe ontdekkingen uit de muziek van de voorbije 125 jaar. De andere helft, gebundeld in Transit, biedt een podium aan de meest recente ontwikkelingen in de nieuwe muziek, inclusief tal van wereldpremières.

Festival 20·21 maakt van ieder concert een unieke belevenis. Vrijwel alle programma’s zijn speciaal voor het festival geconcipieerd. Concerten vertrekken steeds vanuit de muzikale en inhoudelijke samenhang tussen de gespeelde werken. Daarbij worden geregeld ook linken gelegd met oudere muziek. Nu en dan maken we gebruik van videokunst om de muzikale ervaring te intensifiëren. In principe duren concerten 60 à. 75 minuten en is er geen pauze. Concerten vinden plaats op verschillende locaties in Leuven, afhankelijk van het programma. We investeren sterk in inleidingen en andere vormen van omkadering zoals lezingen, panel- en sofagesprekken en ZKF’s (zeer korte films).

Festival 20·21 werkt graag en veel samen met Vlaamse artiesten die vaak absolute wereldklasse zijn in de uitvoering van muziek van de 20ste en 21ste eeuw. Vanaf dit jaar investeert Festival 20·21 extra in de ontluiking van Vlaamse muzikale talenten. Via het educatieve project Springboard 20·21 biedt het festival jonge organisatoren de kans om hun eerste concrete initiatieven in de festivalwereld te ontwikkelen.

DE SINGEL

DE SINGEL wil een eigentijds en gastvrij kunstenhuis zijn, een bruisende en internationaal toonaangevende ontmoetingsplek voor kunst zonder grenzen in een wereld in verandering. Haar uniek gebouw op een veelzijdige kunstsite, verbindt DE SINGEL met de verschillende gemeenschappen die Vlaanderen (en Antwerpen) rijk zijn, met kunstenaars en kunstpraktijken uit alle hoeken van de wereld. Verder bouwend op een belangwekkend artistiek verleden wil DE SINGEL een zo veelzijdig mogelijk publiek uitnodigen uit om muziek, theater, dans en architectuur – en alles daartussen – te beleven. Om uit de eigen bubbel te barsten en om door kunst ook het perspectief van de ander te ontdekken en te beleven.

Concertgebouw Brugge

Concertgebouw Brugge is een kunstenhuis voor klassieke muziek, hedendaagse dans en klankkunst, met een groot hart voor actuele beeldende kunst, architectuur, fotografie en literatuur. Als Vlaamse Kunstinstelling is het Concertgebouw een open huis voor iedereen. Makers strijken er neer om er in optimale omstandigheden te creëren, repeteren of op te nemen. Als actieve coproducent geeft het Concertgebouw mee vleugels aan bijzondere projecten en ook creatieopdrachten hebben een belangrijke plek in zijn werking. Het kunstenhuis wil iedereen laten genieten van dans en muziek, door cultuur mee te maken of actief te beleven. Het doet er dan ook alles aan om voor erg uiteenlopende doelgroepen een aangepast programma te presenteren.

Casco Phil

Casco Phil is een Creatieve, Avontuurlijke, Sociaal-geëngageerde Culturele Organisatie. Naast het spelen van de meest diverse concerten op de meest bijzondere locaties, wil Casco Phil de nieuwsgierigheid van elk publiek aanwakkeren door onverwacht, avontuurlijk en nagelnieuw repertoire te programmeren op een toegankelijke manier. Via sociale projecten en talentondersteuning verlagen we bovendien de drempels die in de weg staan van muziekbeleving voor iedereen. Casco Phil is een dynamisch collectief dat zich profileert als een unieke speler in het Belgische concertlandschap; als een flexibele, geëngageerde groep muzikanten die in zowel symfonische als kamermuziekbezetting een breed repertoirenet uitwerpt. Met het klassieke repertoire als fundament kijkt Casco Phil bewust over genreschotten heen. Casco Phil creëert en programmeert regelmatig werk van Belgische componisten, waaronder Wim Henderickx, Annelies Van Parys, Steven Prengels, Stefan Prins, Bert Appermont, Mathias Coppens, Peter Knockaert, Hans Vercauteren en Frank Nuyts. Naast de grote en kleine cultuurhuizen in Vlaanderen, drijvende podia, rijdende treinen en winkelvitrines is Casco Phil ook te gast op buitenlandse podia, in Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

Brussels Philharmonic & Vlaams Radiokoor

“De wereld heeft symfonische muziek nodig. En symfonische muziek heeft de wereld nodig.” Dat is de overtuiging van Brussels Philharmonic. Als symfonisch orkest, opgericht in 1935 onder de vleugels van de Belgische openbare omroep, zit het in ons DNA om de symfonische wereld maximaal te ontsluiten. Door te vernieuwen met respect voor het waardevol verleden houden we symfonische muziek van gisteren, vandaag én morgen relevant en inspirerend – voor onszelf en de hele samenleving. Dat doen we vanuit de historische Studio 4 van Flagey in Brussel, samen met muziekdirecteur Kazushi Ono: hij deelt onze open en avontuurlijke geest en het rotsvaste geloof in de noodzakelijke kruisbestuiving tussen kunst, het leven en de maatschappij.

Sinds 1937 is het Vlaams Radiokoor een referentie voor vocale muziek in Vlaanderen en Europa. De stem is de ultieme vertolker van onze emoties, en het Vlaams Radiokoor is een van haar grootste ambassadeurs.Sinds seizoen 19-20 heeft Bart Van Reyn de leiding over het Radiokoor als muziekdirecteur. De gedeelde passie voor barok en hedendaags repertoire, het geloof in de stem als ultieme vertolker van onze emoties, en het streven om ons vocaal erfgoed toegankelijk te maken voor zangers en publiek zijn wat ensemble en dirigent verbindt.

Bozar

Bozar is een gastvrij en levendig kunstenhuis met kloppend hart in Brussel. We bieden een platform aan kunstenaars uit België en de ruime wereld. In het art deco-gebouw van Victor Horta laten we beeldende kunsten, muziek, film, performances en ideeën vrij circuleren als in een bezield lichaam. Bozar wil een levendige ruimte zijn voor de levende kunsten.

Bozar transforms to sustain – In dit huis worden kunstenaars, bezoekers en de hele Bozar-ploeg gedreven door de transformerende kracht van kunst. Kunst vervult een fundamentele rol in de brede samenleving, in een wereld in volle transformatie. Kunst opent ruimte voor verandering, zowel op persoonlijk vlak als voor de bredere gemeenschap. We beleven vandaag een kantelmoment met immense uitdagingen: ethisch, demografisch, democratisch, ecologisch. Kunstenaars en denkers zijn hiervan doordrongen.

Bozar inhales and inspires – Bozar is als een laboratorium waar we samen de mogelijkheden tot positieve verandering voor de samenleving uittesten: hoe kan kunst, zowel oude als hedendaagse, bijdragen aan de bredere maatschappelijke transformaties? Het Bozar-project vertrekt vanuit democratische en ethische waarden, in het licht van een meer solidaire, meer egalitaire en duurzame samenleving.

AMUZ

AMUZ (Festival van Vlaanderen Antwerpen) is een internationaal muziekcentrum waar culturele, educatieve en wetenschappelijke activiteiten plaatsvinden. Het concertprogramma van AMUZ wordt samengesteld op basis van de criteria van de Historically Informed Performance (HIP): vanuit een historisch-wetenschappelijke benadering wordt op een creatieve, vernieuwende én toegankelijke manier muziek van alle tijden, stijlen en culturen aan een breed publiek gepresenteerd. De muziek treedt daarbij geregeld in dialoog met andere kunstvormen. Die doelstelling wordt gerealiseerd in een historisch monument – de voormalige Sint-Augustinuskerk – dat werd uitgerust met de infrastructuur van een volwaardige, moderne concertzaal, en beschikt over een onovertroffen akoestiek. Ook ander onroerend erfgoed in de stad Antwerpen wordt geïntegreerd in de werking, meer bepaald tijdens het festival Laus Polyphoniae.

Kunstenpunt

Kunstenpunt is het steunpunt voor de professionele kunsten in drie disciplines: beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek. Voor al wie in de kunsten werkt, wil Kunstenpunt een inspirator zijn, een toegankelijke en betrouwbare kennisbron, een dataleverancier en fact-checker, een steunpilaar, een verbinder en een vernieuwer.

We werken voor iedereen die professioneel actief is in of rond de beeldende kunsten, de podiumkunsten en de klassieke muziek, breed beschouwd: kunstenaars en andere kunstwerkers, in profit en non-profit; beleids- en overheidsprofessionals actief in kunsten en cultuur, of in aangrenzende maatschappelijke domeinen zoals economie, toerisme en buitenlandse zaken; spelers uit het onderwijs, de academische wereld, pers en publieke opinie; internationale kunstwerkers met interesse in Vlaanderen en Brussel.

MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek]

MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] houdt de vinger aan de pols van de hedendaagse muziek. Net als de cultuur en het ecosysteem waarin we leven, is dat landschap voortdurend in beweging. En wij bewegen mee.
We vertalen de fascinerende wereld van de hedendaagse muziek naar publicaties, tentoonstellingen en educatieve projecten voor verschillende doelgroepen. Samen met de KU Leuven beheren we een uitgebreide muziekcollectie.

Hoe werkt de toonbank?

 

Partners
Heel wat culturele spelers in Vlaanderen zijn partner in de toonbank. Partners hebben recht op een vast aantal artikels en bijdragen. Concerten met het partner-label verschijnen automatisch in de concertkalender. Voor elke partner is er bovendien een filter voorzien in de kalender. Voor meer info over tarieven & werkwijze, stuur ons een bericht.

Losse evenementen & kleine initiatieven
De wereld van de nieuwe muziek telt vele spelers. Ook kleinere initiatieven, experimentele projecten en avontuurlijke presentatieplekken zijn welkom in de toonbank! De kalender van de toonbank plukt alle informatie uit de UiTdatabank, de verzamelplek voor alle culturele initiatieven in Vlaanderen, op basis van de labels die aan een activiteit zijn toegekend. Wanneer het label toonbank wordt toegevoegd, komt een evenement op onze radar terecht. Tijdens een wekelijkse screening van de databank bekijken we welke evenementen met dit label ook effectief in de kalender thuishoren.

Hoe voeg ik een label toe aan een evenement in de UiTdatabank?

Meer info & contact
Interesse in de toonbank of tips voor concerten met nieuwe muziek? Laat ons zeker iets weten.

De toonbank is een work-in-progress. Vragen, opmerkingen of suggesties?

Voor partnerschappen kan je contact opnemen met Rebecca Diependaele. Technische en inhoudelijke vragen zijn welkom in de mailbox van Klaas Coulembier. Wie een dt-fout vindt, krijgt een cadeautje.

Tot slot
Het idee voor de toonbank was er misschien nooit gekomen zonder Oorgetuige, de fantastische website waarop Christel Vastenavondt en Peter-Paul De Temmerman ruim een decennium lang (van 2006 tot 2017) de de kleurrijke tuin van de nieuwe muziek in Vlaanderen onder de aandacht brachten.