Wynton Marsalis – portret van een Amerikaanse trompetvirtuoos

10.03.2025

Trompetvirtuoos, bandleider, componist en pedagoog. De Amerikaanse legende Wynton Marsalis is het allemaal. Meer dan honderd opnames en duizend concerten heeft hij op zijn conto, gaande van jazz tot klassiek. Hij verzilverde negen Grammy Awards, een Pulitzer Prize for Music en werd door Kofi Annan uitgeroepen tot Messenger of Peace. 

Al die facetten komen samen in de drie projecten die Marsalis tijdens Klarafestival 2025 presenteert: van een interactieve introductie tot jazz voor leerlingen, over een dubbele Belgische première met het Belgian National Orchestra en stervioliste Nicola Benedetti tot een swingend slotconcert met het kruim van de Amerikaanse jazzscene. En dat telkens vergezeld door de beste bigband ter wereld: het Jazz at Lincoln Center Orchestra.

Van symfonie tot strijkkwartet

De Amerikaanse trompettist Wynton Marsalis voelt zich even goed thuis in jazz als in klassiek. Dat bewijst zijn diverse en omvangrijke oeuvre. In Bozar brengt hij een dubbele Belgische première aan de zijde van het Belgian National Orchestra en het wereldberoemde Jazz at Lincoln Orchestra: die van zijn vierde symfonie ‘The Jungle’ en van zijn Vioolconcerto, geschreven voor stervioliste Nicola Benedetti. In Flagey weerklinken dan weer de Creole Contradanzas uit zijn eerste strijkkwartet, uitgevoerd door het veelzijdige en internationale Simply Quartet.

Jazz als metafoor voor democratie

Voor zijn laatste concert tijdens Klarafestival 2025 treedt trompettist Wynton Marsalis aan als bandleider van zijn befaamde Jazz at Lincoln Center Orchestra. Het New Yorkse ensemble bestaat uit 15 topmuzikanten uit de hedendaagse jazz-scene en toert wereldwijd. In Bozar brengen ze Marsalis’ Democracy! Suite voor septet, een achtdelig werk geïnspireerd door de covid-pandemie, de woelige presidentsverkiezingen en de protesten van Black Lives Matter in 2020. Vanuit een diep geloof dat jazz een antwoord kan bieden op vraagstukken rond democratie en menselijkheid, schreef Marsalis met zijn suite een optimistische en strijdvaardige reactie op de tragische gebeurtenissen.

Jazz for Young People

Even belangrijk als zijn muziek is Marsalis’ sociale gedrevenheid. Als pleitbezorger van de Amerikaanse cultuur brengt hij jazz van de donkere kroegen naar concertzalen en scholen. Zijn passie deelt hij niet alleen via concerten, maar ook tijdens masterclasses, open repetities, radio- en tv-shows. Of via de interactieve concertreeks Jazz for Young People in samenwerking met het Jazz at Lincoln Center Orchestra. Na het succes van de eerste editie in 2017 duiken Marsalis en zijn muzikanten opnieuw in de rijke jazzgeschiedenis van de Verenigde Staten. 

 ‘Jazz gaat over de kracht van het nu. Er is geen script. Het is een gesprek. De muzikanten brengen emoties over terwijl ze in een honderdste van een seconde aanvoelen en beslissen wat het moment nodig heeft.’